Een duurzame verpakking voor uw product?

8 augustus 2019

verpakkingscyclus productieketen wageningen

Hoe past een duurzame verpakking bij uw product?

Duurzaamheid, een begrip dat we anno 2019 heel vaak hebben gehoord. Zodra het gesprek over duurzame verpakkingen gaat, wordt er vaak gedacht aan een bruine, relatief summier bedrukte verpakking. Is dit veel voorkomende gedachtegoed van een duurzame verpakking wel terecht?

 

Overpacking is een kostbare belevenis

Kijken we naar de praktijk dan zien we een relatief klein aantal A-Merken de stap maken naar duurzame verpakkingen. Laten we eerlijk zijn, de kwaliteitsbeleving bij het uitpakken van een nieuwe Iphone, Sonos of Rituals verzorgingsproduct is fantastisch. Ieder onderdeel is mooi verpakt en bedrukt. Al dan niet voorzien van diverse nabewerkingen in de vorm van spot-uv en/of praegingen. Overpacking ten top, maar wel goed beschermd en puur gefocust om één te zijn met het product.

 

Wat is een duurzame verpakking?

Hoe komt u met uw verpakking tot een duurzame eenheid waarin alle facetten die deze duurzaamheid bepalen zijn geoptimaliseerd? Om deze vraag te beantwoorden is het eerst belangrijk om de term ‘duurzaamheid’ in deze context te verklaren. De vandale.nl en onzetaal.nl beschrijven het als: ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’. Kortom, het gaat over de impact die uw verpakking heeft op het milieu, zowel direct als indirect. Van de oorsprong van de vezel tot en met het recyclen van uw verpakking. Hieronder ziet u een voorbeeld van de gehele verpakkingscyclus.

 

Hoe duurzaam kan uw verpakking zijn?

Zodra we deze stappen globaal invullen zien we al snel dat iedere stap afhankelijk is van voorgaande stappen. Bijvoorbeeld: Uw afnemer stelt specifieke logistieke eisen aan uw verpakking die invloed kunnen hebben op de benodigde sterkte. Gaat dit wel samen bij de uitstraling die u voor ogen heeft? Welk effect heeft dit op het gebruiksgemak voor de consument? En misschien nog wel belangrijker; uw eigen interne kosten?

Wij kunnen helpen!

Wij worden graag zo vroeg mogelijk betrokken bij deze belangrijke keuzes zodat wij gezamenlijk met u de optimale balans tussen benodigde sterkte, uitstraling, consument gebruiksgemak en de mate  van duurzaamheid kunnen bepalen. Uiteraard geldt dit niet alleen voor uw golfkartonnen verpakkingen maar ook uw vloerdisplays en toonbankdisplays kunnen wij voor u optimaliseren. Gaat u met ons deze uitdaging aan?

 

 

Bron afbeelding: Universiteit van Wageningen. https://www.wur.nl/nl/artikel/Duurzame-verpakkingen-1.htm

bekijk ook eens

Opener Bier 6-pack geschenkverpakking

Een 6-pack, maar dan anders

bekijk meer
Kranium de fietshelm van golfkarton

Een golfkarton helm veiliger dan een plastic helm?

bekijk meer
Kamperen in een golfkartonnen tent

Inspiratie: KarTent

bekijk meer
Tri-golf heavy display CAA golfkarton

Moet het een onsje meer zijn?

bekijk meer
Reba Packaging een erkend leerbedrijf door SBB

Reba Packaging is een door SBB erkend leerbedrijf

bekijk meer
Yuunaa 100% duurzame verpakking

Van product tot verpakking volledig duurzaam

Een 100% duurzame verpakking voor een mens- en milieubewust product.

bekijk meer
Reba Packaging vernieuwde website nu online

De Reba Packaging website heeft een nieuw jasje!

Met trots kunnen wij u een geheel vernieuwde website presenteren.

bekijk meer